Contoh Soalan Pembantu Awam H11 ~ Koleksi Soalan Matematik PSEE SPA


DI PANGGIL HADIRI PEPERIKSAAN PEMBANTU AWAM H11 PELBAGAI JABATAN?

Calon layak menduduki Peperiksaan Pembantu Awam H11 sudah tentu sedang membuat persiapan rapi untuk menduduki peperiksaan itu nanti. Sudah tentu anda tidak terkecuali jika anda salah seorang calon terlibat.

Terkini, peperiksaan Pembantu Awam H11 bakal diadakan dalam masa terdekat.

Calon Exam Pembantu Awam H11 yang sedang mencari panduan, rujukan serta Contoh Soalan Peperiksaan Pembantu Awam H11 mungkin boleh mengambil kesempatan dalam peperiksaan kali ini dengan mendapatkan Contoh Soalan Pembantu Awam H11 yang akan kami edarkan di bawah.

Untuk maklumat lanjut mengenai format peperiksaan Pembantu Awam H119, tugas-tugas seorang Pembantu Awam, gaji dan maklumat jawatan Pembantu Awam dan contoh soalan peperiksaan Pembantu Awam Gred H11 pastikan anda habiskan membaca perkongsian ini.

PEPERIKSAAN ONLINE PEMBANTU AWAM H11

Peperiksaan Pembantu Awam H11 merupakan antara peperiksaan SPA yang mempunyai tahap penilaian berbeza untuk menguji calon yang terlibat.

Pihak kami ingin berkongsi beberapa maklumat berkaitan peperiksaan tersebut dalam penulisan ini dan bagaimana anda boleh mendapatkan panduan khas peperiksaan Pembantu Awam H11 nanti.

SEPINTAS LALU MENGENAI JAWATAN PEMBANTU AWAM GRED H11

Jawatan Pembantu Awam H11 merupakan jawatan Pelaksana di bawah Pelbagai Kementerian/Jabatan/Pentadbiran Kerajaan Negeri Sembilan, Melaka, Pulau Pinang dan Perlis.

Mana-mana calon yang lulus peperiksaan dan temuduga Pembantu Awam H11 akan berkhidmat sama ada di bawah Pelbagai Kementerian, Jabatan, Pentadbiran Kerajaan Negeri Sembilan, Melaka dan Pulau Pinang atau mana-mana jabatan yang memerlukan khidmat seorang Pembantu Awam H11.

JUMLAH KEKOSONGAN JAWATAN PEMBANTU AWAM

Berdasarkan hebahan ambilan lalu, terdapat 77 kekosongan ditawarkan untuk ambilan terkini. Ini berdasarkan jumlah kekosongan yang diiklankan pada bulan September lalu. Anda boleh rujuk iklan ambilan Pembantu Awam ini.s

TUGASAN SEORANG PEMBANTU TADBIR AWAM H11

Secara umumnya berikut merupakan deskripsi tugas seorang Pembantu Awam mengikut skop tugas yang dikeluarkan oleh pihak SPA Malaysia.

a. Menjalankan tugas-tugas am bersifat hands-on yang memerlukan keupayaan fizikal di dalam dan luar bangunan pejabat dan tugas-tugas berkaitan sokongan teknikal ke atas peralatan dan ruang kerja.
b. Menjalankan tugas penyelamat (lifeguard) di kawasan kolam renang.
c. Menjalankan tugas pemanduan enjin sangkut/motobot.
d. Melaksanakan tugas-tugas lain yang diarahkan oleh ketua jabatan.

Untuk menyandang jawatan Pembantu Awam H11, calon perlulah dahulu lulus peperiksaan yang dijalankan. Sekiranya calon tersebut berjaya dalam peperiksaan dan tapisan awal ini, maka barulah calon tersebut akan di panggil untuk menghadiri temuduga.

Namun berdasarkan maklumbalas yang diterima kebanyakan calon gagal dalam proses tapisan pertama iaitu kegagalan untuk menjawab dengan baik soalan-soalan yang dikemukakan dalam Peperiksaan Pembantu Awam H11.

Tahukah anda yang peperiksaan Pembantu Awam H11 yang diadakan oleh pihak SPA Malaysia bertujuan untuk menguji kemahiran dan daya pemikiran calon mengaplikasikan maklumat melalui latihan, akademik dan pengalaman.

Antara matlamat utama peperiksaan tersebut ialah untuk “menguji” calon dari pelbagai jurusan berbeza dengan set soalan Pembantu Tadbir yang telah ditetapkan.

Jadi, untuk lulus dengan cemerlang anda perlu bersedia dengan sebaik mungkin. Antara persediaan awal yang calon boleh lakukan ialah:

  • Menyesuaikan diri dengan contoh-contoh soalan peperiksaan Pembantu Awam H11
  • Bersedia dengan topik peperiksaan yang mungkin diajukan dalam peperiksaan.
  • Ketahui bagaimana hendak menjawab dan melengkapkan diri dengan skema jawapan.
  • Ketahui tugas anda sebagai seorang “Pembantu Awam H11”.

Secara asasnya itu antara persediaan yang calon boleh lakukan. Lebih dari itu, calon peperiksaan juga boleh mendapatkan rujukan dan panduan peperiksaan Pembantu Awam H11 di bawah yang telah berjaya membantu calon terdahulu.

JADI ADAKAH ANDA CALON PEMBANTU AWAM H11?

Calon Peperiksaan Pembantu Awam H11 yang sedang mencari panduan, rujukan serta contoh soalan untuk peperiksaan tersebut mungkin boleh mengambil kesempatan dalam peperiksaan kali ini dengan mendapatkan Contoh Soalan Peperiksaan Pembantu Awam H11 yang akan pihak kami edarkan di bawah.

Untuk maklumat lanjut mengenai format peperiksaan Pembantu Awam H11, tugas-tugas seorang Pembantu Awam, huraian ringkas jawatan dan contoh soalan peperiksaan H11 pastikan anda habiskan membaca perkongsian pihak kami di bawah.

PEPERIKSAAN PEMBANTU AWAM H11

Portal SPA mengumumkan pengambilan untuk mengisi kekosongan jawatan seperti di bawah:

1. Pembantu Awam H11

Pengambilan kali ini adalah untuk mengisi kekosongan ditawarkan seperti diiklankan dalam iklan pengambilan lepas.

BAGAIMANA JADI PEMBANTU AWAM?

Untuk menjawat jawatan ini seorang calon perlulah cukup syarat permohonan. Menduduki Peperiksaan Pembantu Awam H11 dan lulus temuduga yang dijalankan. Ini merupakan proses biasa pengambilan kakitangan kerajaan.

Aliran mudah adalah seperti berikut;

CUKUP SYARAT MOHON -> MENDUDUKI PEPERIKSAAN –> LULUS TEMUDUGA

PEPERIKSAAN PEMBANTU AWAM SESI 2019

Peperiksaan Pembantu Awam H11 merupakan antara peperiksaan SPA yang mempunyai tahap penilaian berbeza untuk menguji calon yang terlibat.

Pihak kami ingin berkongsi beberapa maklumat berkaitan peperiksaan tersebut dalam penulisan khas ini dan bagaimana anda boleh mendapatkan panduan khas peperiksaan Pembantu Awam H11 nanti.

PANDUAN PEPERIKSAAN PEMBANTU AWAM H11

Khas untuk peperiksaan Pembantu Awam H11 sesi 2019/2020, Portal Pembantu Awam H11 akan mengedarkan Pembelian Pakej Rujukan Khas Peperiksaan Online Pembantu Awam tidak lama lagi.

Nota: Panduan terkini kami hanya dikeluarkan setahun sekali. Ianya updated dari segi kandungan, soalan dan nota. Disediakan khas untuk peperiksaan Pembantu Awam H11 setiap tahun.

Untuk membeli dan mendapatkan panduan khas tersebut anda boleh daftar sebagai calon Pembantu Awam terlebih dahulu.

Pihak kami akan menghantar link pembelian terus ke email calon-calon yang melanggan apabila jualan di buka nanti.

Langganan boleh di buat menggunakan borang langganan di bawah atau melalui link berikut.

Soalan Pembantu Awam H11

KLIK SINI UNTUK KE LAMAN TEMPAHAN

Untuk pengetahuan anda, pakej rujukan khas ini mempunyai himpunan contoh soalan peperiksaan Pembantu Awam H11, skema jawapan dan lengkap dengan nota ringkas untuk membantu calon peperiksaan Pembantu Awam H11.

Anda boleh mendapatkan panduan tersebut nanti.

KEGAGALAN CALON DALAM PEPERIKSAAN PEMBANTU AWAM

Pelbagai faktor yang menyumbang kegagalan calon dalam peperiksaan tersebut. Antara yang paling utama ialah tidak tahu format menjawab dan jenis soalan yang di tanya dalam peperiksaan tersebut.

Dalam penulisan kali ini, pihak kami ingin berkongsi dengan anda contoh soalan peperiksaan Pembantu Awam H11. Ianya merupakan contoh agar anda mendapat idea dan gambaran jelas jenis soalan yang mungkin di tanya nanti dalam peperiksaan yang sebenar.

Untuk makluman ia sebahagian dari Nota Khas yang boleh didapati dari Panduan Peperiksaan Pembantu Awam H11 yang akan diedarkan oleh pihak kami tidak lama lagi. Untuk mendapatkan lebih banyak maklumat sila dapatkan salinan panduan tersebut melalui link di bawah.

Soalan Pembantu Awam H11

KLIK SINI UNTUK KE LAMAN TEMPAHAN

FORMAT PEPERIKSAAN PEMBANTU AWAM

Untuk makluman anda, Peperiksaan Pembantu Awam H11 kali melibatkan 1 Seksyen utama penilaian.

Berikut merupakan format peperiksaan terbaru Pembantu Awam H11 yang perlu anda ketahui sebagai seorang calon.

  1. Bahagian A (Daya Menyelesaikan Masalah)

Peperiksaan ini mempunyai 1 bahagian utama. Setiap bahagian disesuaikan dengan tahap peperiksaan H11 yang akan menguji daya pemikiran calon. Jadi persediaan sebaiknya anda perlu lakukan untuk menjawab dan lulus dengan cemerlang.

Berikut merupakan sedikit perkongsian mengenai huraian topik peperiksaan Pembantu Awam H11 dan contoh soalan setiap bahagian.

CONTOH SOALAN MATEMATIK PEMBANTU AWAM H11

Dalam seksyen ini calon-calon dikehendaki menyelesaikan masalah-masalah dengan menggunakan pendekatan seperti berikut:

(i) KEMAHIRAN LOGIK

Dalam seksyen ini calon dikehendaki menggunakan segala pengetahuan yang ada, kemahiran berfikir serta kemahiran mengaplikasi maklumat-maklumat tersebut untuk memilih jawapan yang tepat dalam menyelesaikan masalah-masalah yang dikemukakan.

(ii) KEMAHIRAN MENGINTERPRETASI DATA

Calon di beri beberapa soalan menyelesaikan masalah yang menggunakan perangkaan. Perangkaan yang diberi perlu dianalisa untuk menyelesaikan masalah-masalah yang dikemukakan. Penggunaan graf, jadual dan sebagainya digalakkan agar mudah untuk calon memberi jawapan.

(iii) KONSEP-KONSEP MATEMATIK

Konsep matematik yang perlu digunakan merangkumi algebra dan geometri. Asas-asas matematik tersebut tidak melebihi Sukatan Pelajaran Menengah Atas (SPM). Oleh yang demikian soalan-soalan ini dianggap sesuai untuk kesemua calon.

1. 27 batang pen daripada jumlah 156 kotak pen didapati rosak. Jumlah pen yang rosak itu bersamaan dengan 3/4 daripada bilangan sekotak pen. Berapakah jumlah semua pen tersebut?

A) 4056
B) 5616
C) 3159
D) 4082

2. 257 orang ahli Kelab Badminton membuat kutipan RM25 seorang. 45% daripada jumlah kutipan itu dibelanjakan untuk jamuan, 65% daripada bakinya untuk hadiah dan RM550 untuk aiskrim. Berapakah baki wang yang tinggal?

A) RM2,010.90
B) RM1,701.60
C) RM1,529.70
D) RM2,079.70

3. Seguni beras dibahagikan kepada beberapa bahagian. Rani dan Ah Seng masing-masing mendapat 0.35 dan 0.45 bahagian. Berapakah jisim seguni beras itu jika Rani mendapat 43.75kg?

A) 100kg
B) 125kg
C) 150kg
D) 160kg

4. Guni M lebih ringan daripada N tetapi lebih berat daripada guni O. Guni P pula lebih berat daripada guni O, tetapi lebih ringan daripada guni M. Susun kedudukan guni tersebut bermula dengan yang paling ringan.

A) O,P,N,M
B) N,M,P,O
C) N,M,O,P
D) O,P,M,N

5. Sebuah kereta bergerak sejauh 180km memerlukan 14 liter petrol. Hitung isi padu petrol yang diperlukan kereta tersebut bergerak dengan kelajuan 95km/j dalam tempoh 5 jam?

A) 70.00 liter
B) 64.64 liter
C) 56.00 liter
D) 36.94 liter

6. Antara berikut kuboid manakah yang mempunyai saiz paling besar?

A) Panjang 33cm, lebar 55cm, Tinggi 20cm
B) Panjang 35cm, lebar 54cm, Tinggi 20cm
C) Panjang 353cm, lebar 24cm, Tinggi 30cm
D) Panjang 55cm, lebar 23cm, Tinggi 30cm

7. 1 Jam 05 minit 32 saat – 35 minit 42saat + 25 minit = ?

A) 55 minit 50 saat
B) 58 minit 10 saat
C) 54 minit 50 saat
D) 56 minit 14 saat

8. Purata pendapatan seorang pekedai sebulan bagi bulan Jun hingga Ogos 2018 adalah sebanyak RM12750.50. Pada bulan September tahun itu pendapatannya meningkat kepada RM13732.50. Berapakah purata pendapatan sebulannya untuk 4 bulan tersebut?

A) RM 12753.90
B) RM 12996.00
C) RM 16183.60
D) RM 17328.00

9. Satu tin biskut dibahagikan mengikut nisbah 5:2:9. Didapati bahagian yang paling sedikit berjumlah 71 keping. Berapakah jumlah bilangan keseluruhan biskut dalam tin tersebut?

A) 1136
B) 781
C) 639
D) 568

10. Harga sebuah van terpakai ialah RM134,300. Setiap tahun harga van itu menyusut sebanyak 15%. Berapakah harga van itu selepas 3 tahun kemudian?

A) RM 114,155
B) RM 97 031
C) RM 82 477
D) RM 70 105

11. Apakah median bagi set data {55, 51, 53, 67, 51, 69}

A) 108
B) 67
C) 54
D) 53

12. Sejumlah 16250 keping Jubin dibahagikan kepada dua bahagian iaitu 2/5 dan 3/5. Bahagian lebih besar diagihkan sama banyak kepada 2 tempat iaitu bilik P dan Q. Berapakah bilangan Jubin bagi bilik Q?

A) 4875
B) 3250
C) 2438
D) 5416

13. Sebuah bot membawa 12 penumpang yang jumlah beratnya ialah 780kg. 3 orang yang purata berat seorang ialah 62kg telah terjun dari bot. Berapakah jumlah berat penumpang yang tinggal?

A) 186kg
B) 558kg
C) 585kg
D) 594kg

14. Bagi set data {46, 43, P , 41, 43 } mempunyai min data 42.833. Berapakh nilai P apabila P adalah integer?

A) 41
B) 42
C) 83
D) 87

15. Sebuah van membawa 3 jenis pakaian yang kesemuanya berjumlah 670 helai. 3/5 daripada jumlah tersebut adalah seluar dan 1/10 adalah baju kemeja. Berapakh bilangan seluar sukan?

A) 201
B) 286
C) 335
D) 402

16. Harga sebuah rumah ialah RM330 000. Selepas 5 tahun kemudian harga rumah tersebut meningkat kepada RM450 000. Berapakah peratus peningkatannya?

A) 66.66%
B) 36.36%
C) 33.33%
D) 26.7%

17. 6 jam 30 minit selepas pukul 9.40am ialah

A) 4.10pm
B) 4.30pm
C) 3.40pm
D) 3.50pm

18. Harga motosikal Amin ialah 12% lebih tinggi daripada harga motosikal Amran. Berapakah beza harga mereka berdua jika motosikal Amran berharga RM 8635?

A) RM124.35
B) RM1036.20
C) RM863.50
D) RM9671.20

PANDUAN PEPERIKSAAN PEMBANTU AWAM H11

Segala ilmu serta informasi yang terkandung di dalamnya merupakan ilmu serta informasi yang ‘real’, yang datang dari pengetahuan serta pengalaman mereka yang telah pun berjaya dalam peperiksaan Pembantu Awam H11.

Inilah satu-satunya panduan yang boleh anda gunakan bagi mencapai impian menjawat jawatan kerajaan.

Berikut merupakan apa yang akan anda dapat sekiranya anda memiliki panduan Peperiksaan Pembantu Awam H11 ini.

  • Contoh Soalan Khas Peperiksaan Pembantu Awam H11 untuk rujukan.
  • Panduan lengkap yang menyentuh semua bahagian yang perlu dijawab oleh calon-calon.
  • Juga dibekalkan dengan Contoh Soalan Exam Pembantu Awam H11 beserta Skema Jawapan untuk memudahkan ulangkaji pantas.
  • Nota khas merupakan satu komponen dalam pakej ini yang bakal membantu anda!

Selain itu, sebagai persediaan tambahan, pihak kami juga akan menghantar emel secara berkala kepada anda yang mengandungi maklumat lanjut berkaitan exam berkenaan.

Namun anda perlu ingat, setiap panduan, contoh soalan, tips dan sebagainya yang dihantar kepada anda hanyalah merupakan panduan. Namun dengan adanya panduan sebegini, anda boleh mempersiapkan diri anda sebaik mungkin untuk menghadapi peperiksaan Pembantu Awam H11 nanti.

Dapatkan di sini sekarang sekiranya anda memilih untuk lulus.

Langganan boleh di buat menggunakan borang langganan di bawah atau melalui link berikut.

Soalan Pembantu Awam H11

KLIK SINI UNTUK KE LAMAN TEMPAHAN

Kepada calon Pembantu Awam H11 yang telah daftar ke sistem sebelum ini, pastikan anda tunggu email pembelian yang akan di hantar terus ke email anda. Pastikan email hanya dari Portal Pembantu Awam.

Jangan terlepas.